Euro sa stabilizovalo a zostáva pod paritou s dolárom

23.08.2022 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 23. augusta (TASR) - Spoločná európska mena sa v utorok ráno stabilizovala po poklese zo začiatku týždňa a pohybuje sa pod paritou s dolárom. V pondelok (22. 8.) večer jej kurz padol na 0,9926 USD/EUR, čo bolo najmenej od roku 2002. V utorok ráno sa euro predávalo o niečo vyššie po 0,9941 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok popoludní referenčný kurz na 1,0001 (v piatok: 1,00125) USD/EUR.

V pondelok mala na euro negatívny vplyv všeobecne zlá nálada na finančných troch, rovnako ako obavy z recesie v eurozóne, ktorá zápasí s energetickou krízou. Tú môže ešte zhoršiť odstávka plynovodu Nord Stream 1, ktorú ohlásil ruský koncern Gazprom. Experti aj politici sa obávajú, že plynovod, ktorý aj tak funguje na približne len 20 % kapacity, sa nemusí vrátiť prevádzky v stanovenom termíne.

Navyše, ďalším faktorom je posilňovanie dolára, ktorý podporujú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať v agresívnom sprísňovaní menovej politiky
 
 

Kurz eura klesol na 20-ročné minimum 0,9909 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 23. augusta (TASR) - Spoločná európska mena po krátkej stabilizácii pokračuje v oslabovaní. Jej kurz v utorok ráno padol na nové takmer 20-ročné minimum. Dôvodom sú obavy týkajúce sa dodávok energií a rastu ekonomiky v eurozóne. Ďalším faktorom je posilňovanie dolára. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Kurz eura v utorok ráno klesol až na 0,9909 USD/EUR, čo bolo najmenej od konca roka 2002. Spoločná mena neskôr zmazala časť strát a predávala sa s mínusom 0,29 % po 0,9914 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok (22. 8.) popoludní referenčný kurz na 1,0001 (v piatok: 1,00125) USD/EUR.

Na euro majú negatívny vplyv predovšetkým obavy z recesie v eurozóne, ktorá zápasí s energetickou krízou. Tú môže ešte zhoršiť odstávka plynovodu Nord Stream 1, ktorú ohlásil ruský koncern Gazprom. Podľa expertov a politikov však existuje riziko, že plynovod, ktorý aj tak funguje len na približne 20 % kapacity, sa nemusí vrátiť prevádzky v stanovenom termíne.

K zhoršeniu situácie na európskom trhu s energiami tiež prispeli horúčavy a sucho. Čoraz viac sa zvyšujú obavy, že akékoľvek narušenia dodávok počas zimných mesiacov bude devastačné pre podnikateľskú aktivitu.

Dolár pokračuje v posilňovaní. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu mien, sa v utorok ráno nachádzal na 109,12 bodu a blíži sa k 20-ročnému maximu 109,29 bodu z júla.

Dolár na jednej strane ťaží zo svojho postavenia hlavnej svetovej meny považovanej za bezpečný prístav v časoch neistoty a turbulencií. Ďalším dôležitým faktorom sú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať v agresívnom sprísňovaní menovej politiky.
 

Vyberte región

mark